Оформити замовлення
Є питання?

Перевірка на прослушку приміщень. Послуга, яка набирає популярність.

10.05.2021
Публікації

Інформація в наш час коштує дорого. За певні відомості виплачуються значні суми, присвоюються звання і посади. Недруги і конкуренти, недовірливі родичі і акули пера – далеко не повний перелік тих, кого може зацікавити ваше особисте життя, бізнес і все, що з цим пов’язано.

Для досягнення мети можливі будь-які методи отримання інформації, найпоширеніші з яких – установка прослушки в приміщеннях, транспортних засобах, а також контроль ваших телефонних розмов.

Установка прослушки в приміщенні – один з найбільш доступних варіантів отримання конфіденційної інформації.

Сучасні шпигунські пристрої в певних колах доступні і затребувані. У наш час жучок для прослуховування можна купити на радіоринку або в мережі Інтернет. Вартість – від 200 доларів США. Встановити і користуватися цією “іграшкою” досить не складно. Вбудовані в різні гаджети і предмети інтер’єру приховані мікрофони і відеокамери стають надійним джерелом витоку вашої інформації.

Установка прослушки в офісі.

Місця постійного скупчення людей: місце для куріння, їдальня, туалет – доступні для будь-якого недоброзичливця. Поставити там жучок може навіть стороння людина. Але в таких місцях рідко говорять про секретні справи. Де прослуховуючий пристрій буде корисніше за все? Відмінне місце – бухгалтерія. Через неї проходить вся інформація про фінанси і цінні папери. У ній йде багато ділових розмов і нарад. Бухгалтерія – ласе місце для любителів чужих таємниць. Багато інформації можна вивідати під час виробничої наради, планерки. Відмінне місце – зал для конференцій. Адже там проходять презентації, розповідається про нові товари і стратегії в бізнесі. Збиток в бізнесі від витоку подібної інформації більше, ніж штрафи від податкової або крадіжки матеріальних цінностей зі складу. Але найсвятіше місце – кабінет керівника, боса компанії. І це на руку шпигунам, якщо глава фірми не приділяє значення цьому питанню. Ворог ніколи особисто не запишеться на прийом і не буде клеїти жучок жуйкою під столом. Він буде діяти через посередника – завербує Вашого співробітника або запровадить свою людину під виглядом прибиральниці або кур’єра.

Отже, список основних приміщень, схильних до ризику установки прослушки сформований: кабінет керівника, кімнати заступників, прийомні, зали для нарад, бухгалтерія, кабінет економіста, відділ кадрів.

Установка прослушки в квартирі і будинку.

Звичайно, для отримання всієї інформації про вас, пристрої прослуховування можуть бути встановлені в вашому особистому житлі і автомобілі.

Установку жучків в житло спрощує наявність обслуговуючого персоналу. Особистий шофер, покоївка, садівник, масажист – всі вони можуть бути знаряддям в руках зловмисників. Перевірка будинків і квартир на прослушку рекомендується після покупки нових меблів, ремонту, квартирної крадіжки, візиту сантехніка.

Найбільш ймовірні місця для установки прослушки:

  • меблі,
  • стеля і стіни,
  • сувеніри,
  • елементи інтер’єру,
  • прилади освітлення,
  • вентиляція,
  • електричні прилади.

Як перевірити на прослушку приміщення?

Як знайти прослушку в кабінеті, якщо пристрої для прослуховування мають мініатюрні розміри, заводське виконання надійно маскує їх під нешкідливі предмети, а жучки встановлені в ході ремонтних робіт – взагалі складно знайти самостійно, не зруйнувавши дощенту все приміщення? Професійне виявлення прослушки вимагає використання спеціалізованих комплексів, ціна на найпростіші з яких стартує від 15 тис. доларів. Доступні в продажу портативні прилади для виявлення жучків – не більше ніж засіб для самозаспокоєння. Подібними пристроями можна знайти лише найпростіші радіозакладки з рівнем «ширвжитку» і то – не факт. Гарантоване виявлення можливо виключно професійним обладнанням. Перевірка приміщень на наявність підслуховуючих пристроїв – функція служби безпеки підприємства. Але далеко не всі з них знають, як перевірити приміщення на жучки, а так само не мають спеціального пошукового обладнання. Тому, оптимальним варіантом є залучення для перевірки на прослушку приміщень спеціалізованих компаній , які надають ці послуги професійно.

Що включає в себе перевірка приміщення на прослушку?

Комплексна спеціальна перевірка приміщення і заходи щодо захисту інформації, як правило, включає в себе:

  • Збір та аналіз фактів про можливі канали витоку інформації.
  • Блокування виявлених каналів витоку інформації.
  • Пошук несанкціонованих закладних пристроїв за допомогою спеціального обладнання в тому числі:
  • Перевірка приміщень на наявність прихованих камер.
  • Перевірка і контроль радіоефіру.
  • Пошук нелінійних сигналів.
  • Ретельний візуальний огляд.
  • Обстеження силових ліній і ліній зв’язку.
  • Перевірка електротехніки на наявність прослушки.
  • Складання тех. паспорта приміщення з метою регулярних обстежень об’єкта. У паспорті реєструються всі електроприлади і виходить випромінювання (частота випромінювання).
  • Підготовка технічного завдання щодо забезпечення безпеки приміщення.
  • Підбір і установка спеціального обладнання для блокування шляхів можливого витоку інформації з об’єкта технічними каналами.
  • Складання плану робіт за спеціальним ремонту приміщення, з метою захисту інформації.

УВАГА!

Головним показником успішності цього заходу є дотримання цілковитої секретності. Адже при відсутності абсолютної конфіденційності Ви ризикуєте бути знову ошуканими шахраями, які не упустять можливості скористатися випадком і деактивувати всі прослуховуючі пристрої, а після проведення пошукових робіт, повернуть «жучки» на місце.

Обов’язкові рекомендації:

  • звертаючись до фахівців, ні в якому разі не варто здійснювати дзвінки з приміщення або автомобіля який Ви збираєтеся перевіряти;
  • максимально обмежте кількість людей, обізнаних про Ваші плани. Ідеальний варіант – це тільки Ваше знання про майбутню перевірку;
  • складіть схему приміщень, розташованих на поверсі, попередньо заблокувавши доступ в усі приміщення, що перевіряються і суміжні офіси;
  • по можливості обмежте доступ в серверну кімнату, комутаційні і електрощитові шафи;
  • для офісних приміщень найефективніше призначати перевірку на вихідний день або не робочий час;
  • дата проведення заходу повинна зберігатися в секреті;
  • в разі неможливості приховування від персоналу Вашої компанії перевірки, найкраще піднести це як проведення всіляких ремонтних робіт: прокладка кабелю, перевірка сигналізації або пожежної безпеки і так далі;
  • рекомендується змоделювати проведення важливої ділової зустрічі для того, щоб спровокувати зловмисників до дій.

Для ефективного захисту конфіденційної інформації перевірка приміщень на прослушку повинна проводиться регулярно з рекомендованим інтервалом в 1 місяць.

news
Читайте також
05.02.2024
Новини
Чи достатньо перевірити на прослушку тільки авто та офіс?

Сьогодні ми б хотіли поговорити на тему інформаційної безпеки та приватності за межами «звичних» місць Вашого перебування і діяльності.

31.01.2024
Новини
Які компетенції повинен мати спеціаліст з виявлення закладних пристроїв?

В діяльності з виявлення прослушки є два ключових фактори, які дозволяють гарантувати результат перевірки, і один з них - це спеціаліст, який її виконує.

Знайдено спеціалістами IAC
25.01.2024
Знайдено спеціалістами IAC
Знайдено спеціалістами IAC: GPS трекер від знайомого.

Клієнт приїхав на перевірку, оскільки автомобілем деякий час користувався знайомий родини. В ході перевірки був знайдений GPS трекер