Оформити замовлення
Є питання?

Як захистити себе від прослуховування? Рекомендації.

10.05.2021
Публікації

Згідно зі статтею 32 Конституції України “… не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини”.

Також нам з вами гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Винятки можуть бути встановлені лише судом у випадках, передбачених законом, з метою запобігти злочинові чи з’ясувати істину під час розслідування кримінальної справи, якщо іншими способами одержати інформацію неможливо.

Хто має право на прослушку?

За рішенням суду правоохоронні органи України, СБУ та НАБУ мають право встановлювати негласні засоби знімання інформації в рамках оперативно-розшукової діяльності та кримінального провадження.

Разом з тим, в реальному житті, ми неодноразово стикаємося з величезною кількістю випадків використання прослушки представниками детективних агентств, приватних служб безпеки, кримінального світу, які плювали на законність своїх дій.

Де встановлюються жучки?

Є два основні варіанти використання закладних пристроїв (мікрофонів і відеокамер прихованої установки), які називаються в побуті “жучками”.

Перший – цільовий, коли здійснюється збір інформації про конкретну особу. В даному випадку прослушка і приховані відеокамери встановлюються в тих місцях, які найбільш часто відвідує об’єкт: квартира, робочий кабінет, автомобіль, заміський будинок. Крім того, жучки можуть бути встановлені в особистих речах цієї людини (мобільному телефоні, портфелі, предметах одягу). Також слід пам’ятати про те, що телефонні лінії (як стаціонарні, так і мобільні) можуть бути прослухані і без жучків: на рівні серверного обладнання оператора зв’язку, або за допомогою спеціальних комплексів.

Другий варіант – установка закладних пристроїв в місцях загального доступу з метою отримання і подальшого використання будь-якої інформації, яка може представляти різні інтереси для різних груп. Так, наприклад, приховані мікрофони і відеокамери можуть бути встановлені в готелях, ресторанах, саунах, підпільних казино і борделях, кімнатах для куріння держустанов, інших місцях. Будь-яка інформація залишена відвідувачами може бути використана в залежності від того, що вона собою являє: подружня невірність, бізнес-плани, інсайдерська інформація. Все може бути використано, якщо цим займаються професіонали.

Як встановлюється прихована прослушка?

Найбільш просто встановити прослушку в громадських місцях загального користування. Будь-який відвідувач, не викликаючи підозр адміністрації, має доступ до столів, стінових ніш, крупних предметів інтер’єру, в конструкції яких легко розміщується мініатюрний мікрофон або відеокамера. А якщо в даному процесі задіяний персонал, то процес установки взагалі не викликає ніяких складнощів. З’являється можливість не поспішаючи встановити довготривалі пристрої з підключенням їх до джерела стаціонарного електроживлення. Вибирається будь-яке місце з якого відкривається найбільш широкий огляд, або забезпечується найбільш якісний прийом акустичного сигналу. Подібними речами часто можуть грішити власники саун, різних напівлегальних розважальних закладів.

У разі необхідності отримання інформації про конкретну особу, процес установки жучків трохи ускладнюється необхідністю проникнення в квартиру, робочий кабінет, автомобіль. Але дана задача все-одно вирішується індивідуально в кожному конкретному випадку. Це може бути залегендованим плановим обходом майстра, ремонтними роботами, прибиранням. Потрапити в вашу квартиру, коли там нікого немає – теж не проблема і ніякі замки в цьому не допомагають. В автомобіль можлива установка закладних пристроїв при його перебуванні на мийці, СТО, або просто на стоянці у дворі. Злам коду охоронної сигналізації автомобіля теж справа кількох секунд.

Як захиститися від прослуховування?

Визначити те, що вас в даний момент прослуховують, або ведеться прихована відеозйомка – досить непросто. Правильно встановлені закладні пристрої практично непомітні.

Якщо ви вирішили убезпечити свій будинок, автомобіль, робочий кабінет, перевірити телефон – найкращим виходом буде звернутися до фахівців, які мають відповідне обладнання і досвід.Але Ви можете і самі істотно обмежити варіанти дій зловмисників, якщо будете дотримуватися таких правил:

Не проводьте важливих розмов, не озвучуйте конфіденційну інформацію в місцях громадського користування.
Утримайтеся від передачі важливої інформації за допомогою телефону.
Встановіть сигналізацію в квартирі, заміському будинку, робочому кабінеті.Додатково встановіть відеореєстратори.
При підозрі на те, що у вас побували непрохані гості, перевірте інформацію відеореєстраторів.
Для ведення конфіденційних розмов використовуйте спеціальну кімнату для переговорів.
Обладнайте її системою сигналізації і відеоспостереження.
Встановіть в кімнаті переговорів активні засоби блокування передавальних пристроїв і шумогенератори.
Проводьте періодичну перевірку на предмет встановлення закладних пристроїв, залучаючи спеціалізовані компанії.

news
Читайте також
05.02.2024
Новини
Чи достатньо перевірити на прослушку тільки авто та офіс?

Сьогодні ми б хотіли поговорити на тему інформаційної безпеки та приватності за межами «звичних» місць Вашого перебування і діяльності.

31.01.2024
Новини
Які компетенції повинен мати спеціаліст з виявлення закладних пристроїв?

В діяльності з виявлення прослушки є два ключових фактори, які дозволяють гарантувати результат перевірки, і один з них - це спеціаліст, який її виконує.

Знайдено спеціалістами IAC
25.01.2024
Знайдено спеціалістами IAC
Знайдено спеціалістами IAC: GPS трекер від знайомого.

Клієнт приїхав на перевірку, оскільки автомобілем деякий час користувався знайомий родини. В ході перевірки був знайдений GPS трекер