Оформити замовлення
Є питання?

Як захистити телефон від прослуховування. Прості правила.

10.05.2021
Публікації

Найслабша ланка.

Без телефону неможливо уявити життя сучасної людини. Телефон перестав бути звичайним засобом зв’язку. Сьогодні – це сховище важливої інформації, платіжний засіб, ідентифікатор особистості і багато іншого. Але, незважаючи на нескінченну кількість корисних функцій, телефон – то слабка ланка, через яку зловмисники можуть отримати доступ до найціннішого – вашої інформації.

У цій статті ми описуємо основні методи несанкціонованого підключення до мобільного телефону і рекомендації як захистити телефон від прослуховування та доступу до інформації, що у ньому зберігається.

Яка мета прослушки телефону і доступу до інформації на ньому?

Слід розмежувати поняття прослуховування інформації та доступу до цифрових даних, які зберігаються в пам’яті телефону. Прослушка на телефон встановлюється з метою отримання інформації, якою ви обмінюєтеся під час телефонних розмов, а також бесід які ви проводите в безпосередній близькості від свого телефону в вимкненому стані. Це може бути ділова інформація, особиста, обговорення будь-яких питань, які можуть зацікавити ваших конкурентів, партнерів і членів сім’ї, приватних детективів, або шахраїв.

Що можна дізнатися з ваших розмов і як цим скористатися? В ході розмов ви вільно чи ні інформуєте всіх, хто вас слухає про свій графік пересування та місцезнаходження, контакти, захоплення, проблеми і досягнення, плани, робочі питання, особисте життя.

Варіантів скористатися цією інформацією в залежності від поставленої мети – маса.

Якщо з цілями детективів і ревнивих подружжя і так все ясно, то поле діяльності для конкурентів і шахраїв – більш ніж широке. Останнім часом почастішали випадки шахрайства, коли дзвонять і кажуть, що ваш родич потрапив до лікарні (поліцію, …), пропонуючи перерахувати певну суму для вирішення проблеми. Багато ведуться. А тепер уявіть собі ситуацію, коли шахраям після прослуховування ваших розмов стануть відомі імена всіх ваших родичів, сімейні та службові подробиці, інша, здавалося б, закрита інформація. Як вони нею скористаються і повірите ви їм, почувши те, що може знати тільки вузьке коло людей? А як ви думаєте, може когось зацікавити інформація про те, де ви проживаєте і ваші плани на відпускний період?

Не менш корисною для зловмисника є інформація, яка зберігається в пам’яті вашого телефону. Зверніть увагу на те, що більшість з нас зберігає в пам’яті телефону:

онтактну інформацію свого оточення, фото і відеофайли, не всі з яких ви були б готові викласти для вільного доступу, архіви листування (електронної пошти, СМС і месенждеров) і найголовніше – ваші акаунти, логіни і паролі в соціальних мережах, банківських он-лайн сервісах, і багатьох інших додатків, пов’язаних з конфіденційною інформацією. Доступ до всіх цих даних може залишити вас без штанів в прямому сенсі в лічені хвилини.

Основні методи прослуховування телефону і доступу до інформації на ньому.

Для прослуховування телефону використовуються наступні методи:

Прослушка телефону за допомогою мобільних програмно-апаратних комплексів. Дані комплекси являють собою аналог базових станцій операторів мобільного зв’язку. При активації комплекс здатний підмінити базову станцію до якої в даний момент підключений ваш телефон і пропускати через себе всі вхідні і вихідні дзвінки. Радіус дії такого комплексу – до декількох кілометрів. Невеликого розміру, може переміщатися в кейсі або автомобілі. Здатний отримати доступ до управління вашим телефоном, дзвінками, повідомленнями, дистанційного включення в беззвучному режимі для прослуховування через внутрішній мікрофон. Підключення комплексу може викликати короткочасну втрату зв’язку, аналогічну з переходом телефону на прийом іншої соти оператора зв’язку, однак, на практиці, в більшості випадків на це ніхто не звертає увагу. Використання комплексів дозволено оперативним підрозділам МВС і СБУ. Разом з тим, відомі випадки незаконного використання подібних комплексів іншими структурами.

Прослуховування телефонних розмов за допомогою встановлених всередину апаратних засобів (так званих “жучків”). У телефоні без особливих зусиль можуть бути встановлені радіомікрофони, які працюють автономно, або підключені до системи живлення телефону. Вся інформація, яка озвучується в безпосередній близькості від телефону стає надбанням третіх осіб.

Прослуховування телефонних розмов за допомогою встановленого на телефоні програмного забезпечення. Ряд програм, встановлених на телефон, дозволяє отримати повний доступ до його функцій та дистанційного управління. Наприклад, під час отримання повідомлення, або вихідному дзвінку, програма в прихованому режимі здійснює підключення до розмови третього абонента. Також, маючи доступ до програми можна включити телефон на прослуховування навіть, якщо в цей момент він був вимкнений. Крім того, встановлені на телефоні “шпигунські” програми дозволяють безперешкодно отримати доступ до всієї цифрової інформації, яка там зберігається.

Як дізнатися чи знаходиться телефон на прослуховуванні і доступний для зчитування інформації?

Крім припущень про наявність прослуховування, важливо знати кілька основних принципів, які можуть підтвердити факт несанкціонованого підключення, наявність жучків, або шкідливих програм:

Швидке зниження заряду батареї. Прискорене зниження заряду батареї, може свідчити про позаштатний режим використання мобільного телефону (додаткового навантаження за рахунок працюючого мікрофона, передачі інформації, активованої програмою управління).

Повищенна температура батареї. Як і в попередньому випадку, дана характеристика може свідчити про наявність прослуховування вашого телефону.

Збої в програмному забезпеченні, автономний запуск, або припинення роботи різних програм. Подібним чином може вести себе телефон під впливом шкідливого програмного забезпечення і дистанційного керування.

Поява на телефоні нових іконок, або програм і додатків, які вам невідомі. Якщо ви не встановлювали програми і додатки на свій телефон, а раптом виявили на ньому нові – зверніться за консультацією до фахівців. Цілком ймовірно, що дана програма з’явилася у вас не випадково.

Шум і сторонні звуки при телефонних розмовах. Важливим аспектом є сторонній шум, який чути під час розмови з абонентами. Якщо спостерігається сторонній шум – висока ймовірність того, що ви перебуваєте на прослуховуванні.

Збої в мережі. У кожного абонента є одна або дві сім карти мобільних операторів, які відображаються відповідними значками на екрані зверху. Якщо замість імені оператора виникає незрозумілий набір цифр, – це може свідчити про управління смартфоном ззовні.

Разом з тим, слід розуміти, що в разі використання програмно-апаратних мобільних і стаціонарних комплексів визначення факту прослуховування стає нерозв’язним завданням. В даному випадку визначити різницю між штатним обладнанням операторів зв’язку і комплексом буде практично неможливо.

Як захистити телефон від прослуховування?

Існує кілька основних способів, за допомогою яких можна захистити мобільний телефон від прослуховування і доступу до інформації.

Обмежте доступ до свого телефону. Активуйте на телефоні функції входу через пароль. Не залишайте телефон без нагляду і не передавайте його нікому.

Будьте уважні з телефонами, які ви отримали в подарунок. Бажано очистити на ньому всю інформацію повернувши все до заводських налаштувань. Не зайвим буде перевірити його на предмет наявності вбудованих жучків. Вбудований мікрофон можна виявити за допомогою професійних пошукових комплексів, звернувшись до фахівців.

Встановіть на телефон антивірусну програму. Таким чином управління телефоном ззовні стане неможливим.

Встановіть функцію заборони автоматичної установки додатків, поставивши режим запиту підтвердження.

При проведенні конфіденційних розмов в приміщенні, залишайте телефон за його межами. Відключення акумулятора, використання спеціальних чохлів і боксів, екранують сигнали, не допоможуть в разі знаходження в телефоні закладки, яка здійснює автономну запис з передачею інформації за запитом, або у встановлений час.

news
Читайте також
05.02.2024
Новини
Чи достатньо перевірити на прослушку тільки авто та офіс?

Сьогодні ми б хотіли поговорити на тему інформаційної безпеки та приватності за межами «звичних» місць Вашого перебування і діяльності.

31.01.2024
Новини
Які компетенції повинен мати спеціаліст з виявлення закладних пристроїв?

В діяльності з виявлення прослушки є два ключових фактори, які дозволяють гарантувати результат перевірки, і один з них - це спеціаліст, який її виконує.

Знайдено спеціалістами IAC
25.01.2024
Знайдено спеціалістами IAC
Знайдено спеціалістами IAC: GPS трекер від знайомого.

Клієнт приїхав на перевірку, оскільки автомобілем деякий час користувався знайомий родини. В ході перевірки був знайдений GPS трекер